Biocid hatásfok

A három klóramin közül a monokloramin a leghatékonyabb fertőtlenítő. Amikor a víz pH-ja 7 vagy annál magasabb, a monoklóramin a legbőségesebb klóramin. A pH érték nem befolyásolja vagy van hatással a klóraminok hatékonyságára. A klóramin ugyanolyan hatásfokú széles pH skálán 4-10 terjedő pH értékek között. Tehát összegezve a víz pH-ja nincs hatással sem a monoklóraminra sem a klórdioxidra. Mivel a monoklóramin gyenge oxidálószer és lassú is, sokkal magasabb koncentrációjú klóraminra van szükség a klórdioxidhoz képest, az életképes mikroorganizmusok ugyanolyan százalékú elpusztításához vagy számának csökkentéséhez, lásd 1. Táblázat.

A működés módja hangsúlyozza a klórdioxid és a klóramin mikrobiológiai szabályozás mechanizmusai közötti fő különbséget. Oxidálószerként a klórdioxid igen szelektív, az egy elektronos csere mechanizmus miatt, vagy a jellegzetesen szabadgyökként viselkedő szabadgyök elektrofil (azaz elektron-vonzó) absztrakció miatt. A klórdioxid megtámadja a szerves molekulák elektronban gazdag központjait. Egy elektron áthelyezésre kerül, így a klórdioxid klorittá redukálódik (ClO2-).

A klóraminok, a klórhoz hasonlóan oxidálószerek, és a baktériumokat úgy pusztítják el, hogy átjutnak a sejtfalon keresztül és blokkolják a metabolizmust. A monoklóraminok közvetlenül a baktérium DNS-ben lévő aminosavakkal lépnek reakcióba. A mikroorganizmusok deaktiválása során a klóraminok elpusztítják a vírust védő burkot.

A hatásfok és az “elpusztítás sebessége” az alkalmazott aktív fertőtlenítőszerek koncentrációjával van összefüggésben. Ez ahhoz a fontos koncepcióhoz vezet, hogy egy fertőtlenítőszer hatékony koncentrációját adott kontakt ideig kell fenntartani (t). Ezt hívják úgy, hogy CT érték, melynek a mértékegységei általában a mg perc/liter vagy pp perc, vagy mh óra/liter vagy ppm óra/liter.

CT érték = C x t …………………………… (iv)

CT értékek 99% pusztítás eléréséhez

Ivóvíz minőségre vonatkozó irányelvek, Az Első és Második napirendeket magában foglaló Harmadik kiadás, 1 Kötet, Ajánlások, Egészségügyi Világszervezet, 2008 140. oldal

Szervezet

Monoklóramin

Klórdioxid

Baktériumok Ct99% 278 ppm perc Ct99% 0,19 ppm perc
Vírusok Ct99% 430 ppm perc Ct99% 2,8 ppm perc
Giardia (Protozon) Ct99% 1000 ppm perc Ct99% 7,3 ppm perc
Cryptosporidium (Protozon) nem pusztult el Ct99% 40 ppm perc
Teszt feltételek Baktérium NH2Cl 1-2°C, pH 8,5

ClO2 1-2°C, pH 8,5

Giardia NH2Cl 15°C, pH 6-9

ClO2 25°C, pH 7-7,5

Vírusok NH2Cl 15°C, pH 6-9

ClO2 10°C, pH 7-7,5

Cryptosporidium NH2Cl 22°C, pH 8

ClO2 22°C, pH 8