Port és granulátumot felhasználó technika

A TwinOxide® egy port és granulátumot felhasználó technikát alkalmaz a 0,3%-os klórdioxid oldat előállításához. A klórdioxid és a klóramin hasonlónak tűnhetnek a klórral azonosítható nevük alapján. Ez igen messze van a valóságtól, teljesen eltérő molekulák, teljesen eltérő tulajdonságokkal és jellemzőkkel és más-más mechanizmusok által fertőtlenítik a vizet.

Számos anyagot és adatot publikáltak már a klóraminról és a klórdioxidról. Az ilyen anyagok összefésülése és korrelációja felhasználható a klórdioxid és a klóramin összehasonlítására és szembeállítására fertőtlenítőszerként, biocidként vagy sterilizálószerként történő használata során, mely jelen közlemény tárgya és célja. A TwinOxide® a klórdioxid valamennyi attribútumát mutatja, illetve a generátorok által előállított klórdioxiddal összevetve további előnyöket is biztosít az egészségre, biztonságra, környezeti és pénzbeli költségre vonatkozóan.

A klóramint az 1990-es évek eleje óta használják az ivóvíz kezelés során fertőtlenítésre. A klóramin hatékonyan pusztítja el a vízben gyakran fellelhető mikroorganizmusok nagy részét, és bár nem annyira, mint a klórdioxid, de mégis kezelhető vele a biofilm. A klórdioxiddal szemben a klóramin nem ténylegesen tisztítja meg a felületeket a biofilmtől.

A klóramin az ammonia és a klórgáz vagy hipoklorit vizes oldatának hidrolízise során kinyert klór vagy hipoklorit, illetve pontosabban a hipoklórossav között létrejött reakció eredménye. Három klóramin létezik, monoklóramin (NH2Cl), diklóramin (NHCL2) valamint triklóramin vagy nitrogén triklorid (NCl3). A klór Cl2-ként az ammóniához viszonyuló arányától, mint NH3 reagensként történő alkalmazásától, az (i), (ii) és (iii) egyenletek, és a reagens oldatok pH-jától függ, hogy milyen molekula jön létre,

NH3 + HOCl → NH2Cl + H2O …….. (Cl2:NH3 3-5:1) ………. (i)

NH3 + 2HOCl → NHCl2 + 2H2O …………… ………………. (ii)

NH2Cl+ HOCl → NHCl2 + H2O …………. (Cl2:NH3 5-7:1) ………. (iib)

NH3 + 3HOCl → NCl3 + 3H2O ……………. ……………… (iii)

NHCl2+ HOCl → NCl3 + H2O ………….. (Cl2:NH3 >7:1) ……….. (iiib)

kloramin-ph-eloszlas

 

Van továbbá a klóraminoknak egy “kedvelt pH” szintjük. A monoklóramin egy más vegyi anyag, mint a diklóramin vagy a triklóramin. A diklóramin és a triklóramin olyan klóramin összetevő, amit gyakran találni fedett úszómedencékben és azok környékén, amely okozhat bőr, szem és légzőszervi problémákat. Ezeket a vegyi anyagokat általában nem kapcsolják össze az ivóvízzel.